המקצוע שלא חשבתם עליו

 

כשמהפכת ה AI החלה לצבור תאוצה, כולנו וגם אני, דיברנו ועדיין מדברים, על שלושה סוגי מקצועות: אלה שייעלמו, אלה שישתנו, ואלה שייווצרו. אחד המקצועות החדשים שנחזו בהתלהבות היה ה Prompt Engineer  מומחה לניסוח פרומפטים שיספק שירותים לארגונים.

כבר לפני שנתיים טענתי שזו הערכה שגויה. הסיבה פשוטה: מודלי השפה עצמם יהפכו לאלופי הפרומפטים. והנה, התחזית התממשה בדיוק כך  מודלי שפה היום כותבים פרומפטים מעולים, מזהים ניואנסים, ומפתחים מורכבויות שבעבר היינו מצפים רק ממומחה אנושי. אני קורא לזה "פרומפטינג הפוך", מוזמנים לאמץ את המושג.

העולם המתפתח של סוכנים (Agents) מצמצם עוד יותר את התפקיד האנושי. אנחנו מתווים רק את דלת הכניסה, ומשם מתחיל מסע שבו הסוכן באופן אוטונומי בונה פרומפט אחרי פרומפט כדי להתקדם ממשימה למשימה לעבר היעד שהגדרנו.

אז מה נדרש מאיתנו?

לא מומחיות בניסוחים מפולפלים, אלא מומחיות בדיוק. היכולת להסביר למודל בדיוק מה אנחנו רוצים, לספק לו את הקונטקסט הנכון (context is everything), את המידע הרלוונטי, את קהל היעד, את המטרה  כל המידע הנחוץ לתהליך.

וממש לא חשוב איך תכתבו את זה. המודל יבין, אני מבטיח. ההנחיות שלנו כבר עוברות עיבוד מתוחכם בתוך המודל עצמו. רק לפני שנה הנחיתי בכל סדנה: "צריך לכתוב רק באנגלית". היום אני אומר: "תכתבו בכל שפה שתרצו, העיקר שתבטאו את עצמכם בדיוק".

נכון, אנחנו עדיין נמצאים בנקודה שבה מי שיודע לכתוב פרומפט מוצלח יקבל תוצאה טובה יותר. אבל לפי התחזית שלי, זה עניין של חצי שנה עד שנשכח גם מזה.

תסריטאי  המקצוע החדש/ישן שנוצר

בעולם שבו האינטראקציה שלנו עם מודלי שפה, בוטים ושירותים מבוססי AI הופכת ליותר ויותר נוכחת בעולם המקצועי, נוצר מקצוע חדש ישן: תסריטאי 

תשאלו את המפתח הקרוב לביתכם איך הוא כותב קוד היום. שאלו את עורך הדין איך הוא מנסח הסכם משפטי מורכב. שאלו את האדריכל מאיפה הוא שלף את הרעיון הגאוני האחרון.

ב a-impact, אנחנו עוסקים בתסריטאות כל הזמן. אנחנו מובילים פרויקטים טכנולוגיים  חלקם אוטומציה טהורה, חלקם AI שעושה קסמים. המשותף לכל הפרויקטים הללו? היכולת שלנו לבנות תסריט.

כאשר אנחנו בונים מערכת עם מאות מרכיבים, מה הופך אותה למוצלחת? בהנחה שאת האתגר הטכנולוגי נדע לצלוח ביחד עם העוזרים החכמים שלנו, מה שמפריד בין מערכת מוצלחת לכישלון מפואר הוא תסריט טוב  תסריט מדויק שיורד לפרטים של השורה האחרונה באקסל.

עקרונות התסריטאות:

  1. ענווה מקצועית  איננו יודעים יותר טוב מהלקוח, במיוחד לא בעולם המקצועי שלו.
  2. כבוד למסורת  אין לפסול שיטות עבודה קיימות. ניסיון מצטבר של עשרות שנים מגולם בהן. עלינו ללמוד אותן ולשפר אותן, לא לפסול אותן לטובת ה"חדש".
  3. לשלוף מהראש של המומחה – המון ידע, ניסיון ותובנות לא מגולמות במסמכים מסודרים עם מתודולוגיה מתועדת. 
  4. דיוק, דיוק, דיוק  שם מתחבא השטן וגם ההצלחה.
  5. איסוף מידע הוליסטי  בעולמנו, הכל הוא מקור מידע: מידע ברשת, שיחה עם לקוח, הקלטה של שיחת זום, פודקאסט. כל אלה הם דשן שעליהם צומח התסריט.
  6. בנייה שלב אחר שלב  כרגע אין עדיין כלים שמסוגלים להתמודד בהצלחה עם תסריט שלם (אתמול השלמנו אחד של 27 עמודים). גם הסוכנים האוטונומיים המתקדמים ביותר כמו אלה של manus או genspark יספקו מוצר שפוגע בתוצאה הסופית רק בחלקו. עדיין עובדים שלב אחר שלב, מהתשתית ועד לתפאורה.

היכולת האנושית שעדיין נדרשת

והנה הפלא  מקצוע התסריטאי מתבסס על יכולות מאוד אנושיות: הקשבה, ירידה לפרטים, למידה מהירה והבנת עולמות תוכן מגוונים.

בדרך זו אנחנו מספקים שירותים למשרדי עורכי דין, חברות ביטוח, בנקים, עמותות, חברות ציבוריות, חברות עסקיות, גופים אזרחיים ורשויות מקומיות. לכל אחד סיפור שונה, לכל אחד שפע של ניסיון ושיטות עבודה שבוודאי צריכות להתקדם, אך לא להיעלם.

הדרכת AI כמיקרו תסריטאות

עולם הדרכת ה AI, שנמצא כעת בשיאו, מבוסס על אותו רעיון בדיוק. האם הדרכת AI למנהל כספים דומה להדרכת AI ליועץ משפטי?

התשובה תלויה בגישה שלך. אפשר ללמד כלים טכניים  יש רבים והיצע ההדרכות רק גדל. אך הגישה של "למד את הכלי וחזור הביתה להתחיל לעבוד" אינה מספקת.

גם בהדרכה נדרש לבנות תסריט  אמנם קצר יותר מ 27 עמודים, אבל עדיין תסריט למקרה בוחן, למשימה, לאתגר. זה מה שאנחנו עושים בכל הדרכה: בונים מיני תסריטים שישמשו את בעלי המקצוע בעבודתם ומלמדים שיטות לבניית מיני תסריטים (פרומפטים) כמענה לסוגיות מקצועיות.

זוהי שיטה, לא רק כלי. כלים ישתנו מחר בבוקר. מתודולוגיה ושיטה יישארו רלוונטיות גם מחרתיים (בתחום ה AI לא יכולים להתחייב לפרקי זמן ארוכים יותר 😏).

העתיד לבוא

פעם שלישית בכובע החזאי, אני צופה שגם תחום התסריטאות החדשה יעבור שינוי. כל מה שתיארתי כאן יעבור אוטומציה ושדרוג, וייקח עוד חלקים מהיכולות האנושיות. אנחנו בדרך לשם, ונצטרך להמציא את המקצוע הבא מחדש  להערכתי, מהר יותר מכל הערכה שאכתוב.

איזה כיף! 

האם ארגונכם מוכן לעבור את המהפכה? אנחנו מתמחים בבניית תסריטים מורכבים המאפשרים להטמיע טכנולוגיות AI מתקדמות בתהליכים ארגוניים. צרו קשר כדי לגלות כיצד נוכל לעזור לכם להפוך את האתגרים הטכנולוגיים להזדמנויות.

 האתר הזה עושה שימוש בעוגיות